Co je to bock?

Co je to bock?

Je to pivo silnějšího charakteru, se sladkou chutí a slabší hořkostí chmelu. Což je rozdíl, oproti jiným pivním stylům. Chuť chmele nebývá tou převažující, tou je sladkost. Existuje několik různých druhů bocku (např. májový, doppelbock, eisbock). Tento druh piva se dříve vařil především pro podzimní a zimní období. Proto má plné tělo a barvu a také vyssí obsah alkoholu. Pití bocku byla často spojena s výjimečnými událostmi v roce nebo svátky, jako jsou Velikonoce, Vánoce nebo půst.  Obzvlášť za půstu byl popíjen společně s mnichy, jako hlavní zdroj energie. Je to velmi populární druh piva, dodnes oblíbený po celém světě, kam je vyvážen. 

Historie

Název piva – bock/ bockbier je původně odvozen od hanzovního města Einbeck, ležícího v severním Německu. Toto město bylo proslulé pivovarnictvím a kvalita zdejšího piva byla známá po celé zemi.  Právě tam se od roku 1351 začal vařit i tento specifický druh pivního moku. Einbeck se v bavorském dialektu vyslovuje „ein Bock“, což v českém překladu znamená kozel. Název zlidověl a na řadě etiketách tohoto druhu piva si můžeme ilustrací kozla povšimnout. V 17. století začali s jeho výrobou i v Bavorsku, kde natolik zlidověla, že ho tamní obyvatelé označují za své a pro Bavorsko zcela typické pivo.

Charakteristika

Bock je pivo silnějšího rázu. Obsah alkoholu bývá okolo 6,3 až 7,2 %. Extrakt původní mladiny (EPM) je 15-16 %. Původně to bylo pivo, jehož charakteristikou bylo velmi tmavé zabarvení. Ale v současné době už to není pravidlem a bock se vyrábí i ve světlejších variantách – od zlaté až po tmavší hnědočervenou. Převažující chuť bývá nasládlá až karamelová (nikdy není kávová ani úplně hořká).

Přeslazenosti moku zabraňuje velmi tlumená chmelová chuť a vůně. Trpká chmelová chuť, ale není pro bock charakteristická. Vyznačují se jí jen některé varianty (například májový bock). Krémová a nasládlá chuť bocku, která jakoby na první pohled ani nepřipomínala typickou hořká piva je oblíbená především u žen, které bezpochyby patří k jeho častým konzumentkám. Oblíbily si ho právě pro jeho nasládlost.

Různé varianty bocku

Existuje velká škála variant bocku. Mezi ně řadíme bock: tradiční, májový, doppelbock, eisbock nebo pšeničný bock.

Tradiční bock je jemně chmelený (20-27 IBU) a hladina alkoholu se pohybuje v rozmezí 6,3-7,2 %. Barva je hřejivě hnědá s načervenalým nádechem. Chmelovou chuť jasně přebíjí sladkost karamelových tónů.

Májový bock byl vyvinut poměrně nedávno. Jak bývá u bocku zvykem, váže se k jaru. Májový bock je obvykle podáván při májových slavnostech. Tóny jsou spíše zlatavé, až jantarové. Pěna je hutná a krémová. Chuť je na rozdíl od jiných druhů bocku sušší – chmelovější a víc hořká. Čímž se více přibližuje chuti běžných ležáků.

Doppelbock, neboli dvojitý bock.
Tato varianta je známá svou sílou a hutností.
Hladina alkoholu se drží mezi 7-12 %, někdy i více. Dvojitý bock je spjat s Mnichovem a tamním řádem Paulánů. V době půstu jim nahrazoval energii ve formě sacharidů a alkoholu, jinak obsaženou v potravinách. Když Pauláni začínali doppelbock vařit, dali mu jméno Salvator. Na jejich počest je v Německu přípona -ator k této variantě bocku přidávána i v dnešní době. V nápojovém lístku tak tento druh piva dobře rozeznáme. Mezi takové nejznámější patří Devastor, Predator, Tröegenator atd.

Eisbock, čili ledový bock.
Ten je specialitou severního Bavorska. Konkrétně okresu Kulmbach.
Při jeho výrobě je využito zmraženého doppelbocku. Zmražená voda je z něj postupně odstraněna a zbude mok s výraznou vůní a silným obsahem alkoholu, který se pohybuje mezi 9-13 %. Zabarvení piva je tmavší, než u jiných druhů. Odstíny jdou od tmavě hnědé až po bordó.  Pěna nebývá tak hutná, ale je lehčí a jemnější. Chuť je nasládlá, má nádech přezrálého ovoce.

Weizenbock, neboli pšeničný bock.
Jak už název vypovídá, je při jeho výrobě užito sladu z pšenice. Je to pivo svrchně kvašené. Což je technika, kdy kvasinky dozrávají za vyšších teplot, na rozdíl od spodního kvašení, kdy je teplota nižší.  Historie pšeničného bocku sahá do roku 1907 a je opět spjato s Mnichovem, kde se poprvé vařil.

Způsob podávání

Oblíbené je podávání za teploty nad 9 °C v kameninovém nebo skleněném poháru. V Německu bývá oblíbená kombinace bocku a telecích párků weisswurst



Produkt přidán ke srovnání