Co je to ležák?

Co je to ležák?

Ležák je pivním stylem, pro který je charakteristickým procesem výroby spodní kvašení kvasnic a stabilizace při nízkých teplotách. Kvašení trvá delší dobu (měsíc a více), pivo dlouho leží a dozrává. Odtud název ležák (v Německu se setkáme s názvem lager, což v překladu znamená uskladnění). Zpravidla se jedná o pivo světlejšího zabarvení. Obsah alkoholu se pohybuje od 8 do 17 %.Tu vyšší dosahují spíše bocky.

Je to druh piva, který je mezi lidmi obzvlášť oblíbený. Díky vysoké popularitě je dostupný po celém světě v mnoha podnicích. Komerčně rozlišujeme více druhů ležáků. Základní surovinou pro jeho výrobu bývá ječný slad.

Charakteristika

Pro piva, u kterých dochází ke spodnímu kvašení je typická vůně po chmelu a hořká chuť. Další nezaměnitelnou charakteristiku tvoří bohatá pěna. Ta je však závislá také na kvalitě čepování moku. Spodně kvašená piva jsou rozšířenější a obecně by se dalo říct, že i oblíbenější. Díky užití této technologii kvašení je obsah oxidu uhličitého vyšší a piva mají větší říz. Chuť pak ovlivňuje použitý chmel

Ležák českého typu
Zakladatelem jednoho z nejoblíbenějších pivních ležáků je plzeňský pivovar Pilsner Urquell. U nás je patrně nejrozšířenější variantou proslulý ležák plzeňského typu (Prazdroj nebo Pilsner Urquell) – spodně kvašené světlé pivo se sladovým charakterem, bohatou pěnou a nahořklou chlebovou chutí. Kategorie tohoto typu je ve světě nejrozšířenější a činí více, než 70 % pivní produkce na světě. Oblíbili si ho v Evropě i za oceánem. Pivo plzeňského typu je známé nepříliš vysokým obsahem alkoholu, který činí asi 4,4 %. Což značí nižší prokvašení moku. V Plzni ho vyrábí už od roku 1842. 

Ležák vídeňského typu
Vídeňský ležák je pivo charakteristické svou barvou, vrhající teplé jantarové až tmavě červené tóny.  Při jeho výrobě se používá tamní chmel. Chuť je hořkosladká a chmelové aroma není tak výrazné. Obsah alkoholu je 5 %. Použitý vídeňský slad se nechává zrát delší dobu, proto je barva a chuť odlišnější než u ležáků, které u nás známe. Tradice jeho výroby sahá do roku 1840. Zpočátku se v Evropě pití tohoto moku moc neuchytilo, ale díky vojákům mexického císaře Maxmiliána I. Habsburského se jeho výroba rozšířila po celém kontinentu.

Märzen (březňák)

Märzen neboli březňák je taktéž vyráběn z vídeňského sladu. Jak už název napovídá je jeho název odvozen od jednoho z měsíců v roce – března. Podle toho, že se produkuje v březnu. I proto, aby se mohl skladovat celé léto a vydržel. Březňák má vyšší obsah alkoholu. U nás se vyrábí v pivovaru Velké Březno a používá se na něj žatecký chmel.

Desítku nebo dvanáctku?

Při návštěvě podniku a následném výběru piva je nám notoricky známé toto dělení. Takto číselně se pivo rozděluje podle stupňovitost, tj. obsahu extraktu původní mladiny (EPM). Pozor! Čísla však neznamenají procenta alkoholu v obsahu piva, ale podíl látek, které se uvolňují ze sladu během přípravy. Čím je stupeň vyšší, tím má pivo plnější chuť. Dvanáctky jsou ležáky, desítky jsou piva výčepní. Piva, mající vyšší procento bývají často různé speciály.

Filtrované, nefiltrované

V čem je rozdíl mezi filtrovaným a nefiltrovaným pivem?  Pokud se u piva před stočením do sudů filtrací odstraní zbytky pivovarských kvasnic, pak jde o pivo filtrované. Takové pivo bývá vzhledově „čistší“, čirejší a vydrží delší dobu. Nefiltrované pivo filtrací neprochází, zůstanou v něm zbytky kvasnic. Zpravidla je zakalenější a má plnější chuť. Vydrží však o poznání kratší dobu. Piva stáčená v lahvích jsou především pasterovaná, i proto aby měla delší trvanlivost. S nefiltrovanými pivy se setkáváme hlavně v limitovaných várkách  a nebo v hospodě stáčené formě. V posledních letech roste obliba přírodní chuti nefiltrovaného piva roste.






All comments

Leave a Reply

Produkt přidán ke srovnání